flèks – Samen creatief ondernemen

Flèks is een plek waar kennis en kunde over ondernemen in de creatieve sector met elkaar gedeeld kunnen worden. Een inspirerende locatie waar startende ondernemers en jonge makers samen kunnen komen om met elkaar te sparren, te overleggen, elkaar te motiveren en op deze manier niet alleen thuis komen te zitten. 

Samenwerken is ballast verdelen

In de leeftijdscategorie 15-30 jaar zit de nieuwe generatie makers en creatief ondernemers. Zeker met het oog op de leegstromende winkelpanden in de Oudestraat lijkt het mij van belang dat deze groep creatieve jongeren zo snel mogelijk motivatie vindt om in Kampen te blijven en mee te werken aan het succes van onze Hanzestad. Maar zolang er geen plaats voor hen lijkt te zijn, dreigen we ze dagelijks te verliezen aan andere cultuur-hubs zoals Zwolle, Utrecht en Amsterdam. Wanneer een creatief klimaat gestimuleerd zou worden in Kampen, verwacht ik dat er een grote groep ambitieuze jongeren eerder geneigd is om iets te betekenen voor de stad en haar bewoners. 

Kampen is een plek waar veel inspiratie uit gehaald kan worden.

Ze heeft een rijk verleden en prachtige architectuur. Er komen veel bijzondere kunstenaars en ondernemers uit Kampen. Maar sinds een aantal jaren vertrekken veel jongeren uit Kampen voor werk en studie. Voor jonge mensen die zich hechten aan de Kamper samenleving is er sinds het vertrek van de theologische universiteit en de kunstopleidingen in 2004 slechts beperkt invulling gekomen voor urbane creativiteit. Er is dus een interessante groep jonge pientere volwassenen die op dit moment niet (meer) worden aangetrokken door onze stad. Terwijl deze jongeren juist een groep zijn die geïnteresseerd kunnen raken om zich in te zetten voor de stad, op maatschappelijk, ondernemend en politiek niveau. 

Creativiteit aan de wieg van innovatie

Ik ben ervan overtuigd dat de Kamper ondernemers juist vraag hebben naar creatieve jonge mensen die verder durven te kijken dan hun neus lang is. We hebben ook mensen nodig die analytische vaardigheden hebben, gevorderd zijn in taal en durven te spreken.
Het samenvoegen van creatieve breinen aan goedlopende ondernemingen is belangrijk. Wat er nu echter gebeurt, is dat de opdrachten die in Kampen en omstreken beschikbaar zijn, vaak naar kunstenaars uit de randstad gaan. Dit lijkt mij geen goede ontwikkeling. Juist door mensen bij elkaar te brengen en niet ver van elkaar af te zijn maar samen kunnen vergaderen komt men tot de beste creaties. Daarom moet deze creativiteit in Kampen blijven. Geef deze jongeren een plaats om te experimenteren om te zien wat er mogelijk is en zo houden we deze groep actief in onze Hanzestad. Deze jonge mensen in de creatieve sector zijn essentieel voor een rijke toekomst voor onze stad. 

Wat is nu echt belangrijk?

Flèks is geboren in de tijd voor de COVID-19 crisis in Nederland en de rest van de wereld. Flèks kan ondanks haar opzet als ‘ontmoetingsplaats’ gemakkelijk gedijen in een anderhalve-meter-samenleving, alle activiteiten vallen aan te passen dankzij het flexibele karakter van Flèks. Dit is een crisis waarbij iedereen terug moet naar de basis, de vraag is: Wat is nu echt belangrijk? Dit is een tijd waarin stil wordt gestaan bij het belang van samenwerken, reageren als één, handelen als één. Deze mindset is belangrijk om ons op de richten, waar kunnen we elkaar helpen om hier sterker uit te komen? Maar om elkaar te kunnen helpen, is het belangrijk het beste uit jezelf te halen: Iets dat bij Flèks centraal staat. Er moet ruimte zijn om te groeien voor de jonge makers, zeker in deze onzekere tijd vol angst. Deze crisis heeft tenslotte een grote impact op het dagelijks leven. Alles is anders. Mensen zijn meer thuis, maar wat waren de hobby’s eigenlijk? Het is tijd voor een ruimte waar kan worden geëxperimenteerd, geoefend, maar vooral gelachen. 

Flèks, niet vast

Flèks kan zich huizen op een tijdelijke locatie, alles is ingericht op de korte termijn van de locatie waar het initiatief is neergestreken. Het interieur zal ter plaatse worden gemaakt en gemakkelijk te veranderen of te verwijderen zijn. Er zal niets worden verbouwd of aangebouwd, er wordt gewerkt met wat er tot beschikking staat. Vanuit wat er al is, wordt er gekeken naar wat er kan komen. Dat het pand er verzorgd en florerend uitziet achten wij als iets dat belangrijk is voor het aanzicht in Kampen.

De energie en wilskracht om dit initiatief tot een goede investering te maken zijn aanwezig. Het enige dat Flèks nu nog nodig heeft is een plek om te floreren. Het initiatief is flexibel, we kunnen verplaatsen wanneer een gebouw niet langer meer beschikbaar is. 

Samen kunnen we dit doen!

Wij zijn van mening dat er een noodzaak bestaat voor het oprichten van een springplank voor jonge ondernemers en starters in Kampen, met name gericht op de creatieve sector. Dit zouden we graag willen verbinden met natuureducatie voor de allerjongsten en lessen van de oudere generatie in pure ambachten. Wij vinden het belangrijk dat de stad waar wij geboren zijn een rijke en diverse stad blijft in alle aspecten. Daarom willen we u graag bedanken voor het lezen. Mocht u ideeën, op- of aanmerkingen of toevoegingen hebben; deze horen wij graag. 

Het staat u vrij om ons te e-mailen op het volgende account: flexterplekke@gmail.com.